Светски ден за борба против ракот

4ти февруари е ден посветен на борбата против ракот, целта на овој ден е подигнување на свеста за ракот и потикнување на мерки за превенција, рано откривање и лекување.
Лицата кои се соочуваат со рак, нивните семејства и блиските, имаат огромна потреба за помош и поддршка низ секојдневните патешествија кои ги поминуваат.
Да ја кренеме свеста за нивните потреби и проблеми на повисоко ниво.
Неопходна е грижата за себе и навремено контролирање на своето здравје.