Писмо до Дедо Мраз

„Писмо до Дедо Мраз“ е новогодишна претстава, како новогодишна бајка која започнува со аудио глас што води низ целата претстава и ни раскажува приказна.

Приказната се случува во мал град, каде што живеат многу деца. Неколку дена пред Нова година, во центарот на градот се појавува волшебен прозорец, каде што секое дете оди и му пишува писмо на Дедо Мраз. Буквите што ги пишуваат децата се исти на аудио и добиваме чувство дека публиката може да ги прочита своите мисли. Имаме повеќе сцени помеѓу брат и сестра, пријатели и преку нивните разговори сакаме да објасниме дека е многу поважно да се дружиме заедно отколку материјалните работи што децата обично ги бараат од Дедо Мраз за Нова година.

Потоа ги гледаме Дедо Мраз и помагачите на животните како се подготвуваат за Нова година, сe до моментот кога Дедо Мраз ќе им каже дека изгубил три работи: чашите со кои им ги чита писмата на децата, специјалниот подарок за специјалната девојка – музика кутија и елка – светилка, која ги забавува децата. Но, тука исто така сакаме да им покажеме на децата дека ако сите работиме заедно и во хармонија, постои надеж дека ќе ја спасиме Новата година и ќе ги израдуваме сите деца. Сите животни и Елфот се организирани заедно и на крајот завршува со среќен крај, ги наоѓаат изгубените работи и светилката на елката се враќа дома. И Дедо Мраз, благодарение на животните што го спасија Новата година, среќно и точно навреме, носи подароци за сите деца што му испратиле писмо.

Бевме ангажирани од: Хотел Парк, Општина Ѓорче Петров, Општина Карпош, Општина Прилеп и Општина Неготино. На 30 декември, заедно со децата и Дедо Мраз, игравме за болните деца во клиничкиот центар, за да им ја разубавиме новата година и да споделиме радост!Претставата  беше одиграна и за Владата на Република Северна Македонија и Службата за општи и заеднички работи на Владата на Република Северна Македонија.

 

Режија и драматизација: Благица Ристов